Zuid-Korea is modern, bruisend en vriendelijk, maar ook vol met ongeschreven regels. Zeker als je er voor het eerst heen reist, is het fijn om te weten wat als beleefd wordt gezien en wat juist niet. Van tafelmanieren tot begroetingen: dit zijn de basics qua etiquette!
Etiquette in Zuid-Korea: eten, groeten en sociaal gedrag
Zuid-Korea is een land van contrasten. Hypermoderne steden zoals Seoul gaan moeiteloos samen met eeuwenoude tradities. Die tradities zie je terug in de omgangsvormen – en dat kan als reiziger soms even schakelen zijn. Niet omdat het moeilijk is, maar omdat het nét anders werkt dan je misschien gewend bent. Als je respect toont voor de Koreaanse cultuur, gaan er juist veel deuren voor je open. Letterlijk én figuurlijk.
Groeten in Zuid-Korea: buigen, handen geven of allebei?
In Zuid-Korea is een groet nooit zomaar een nonchalant “hoi”. Groeten is een vorm van respect tonen, en hoe je dat doet, hangt af van de situatie. De buiging is de meest traditionele vorm van begroeting. Je hoeft geen diepe buiging te maken zoals in Japan, maar een lichte buiging van je hoofd of bovenlichaam wordt gewaardeerd – vooral als je iemand ontmoet die ouder is dan jij, of een hogere status heeft (bijvoorbeeld je docent of je werkgever).
Toch zie je in het moderne Korea ook dat mensen elkaar een hand geven – vaak een handdruk mét buiging. Daarbij is het gebruikelijk om je rechterhand te gebruiken, en je linkerhand óf je onderarm aan te raken met je linkerhand. Dit laat zien dat je beleefd en betrokken bent. Geef je iemand iets aan (zoals een visitekaartje, een cadeau of geld bij het afrekenen), doe dat dan ook met twee handen – of met één hand terwijl de andere je arm ondersteunt. Daarmee toon je respect, iets wat in Korea echt niet onderschat wordt.
Wat je beter niet doet? Iemand op de rug slaan als begroeting, luid roepen naar iemand op straat of meteen tutoyeren. Koreanen gebruiken meestal de achternaam met een beleefde aanspreekvorm, tenzij je elkaar écht goed kent.
Eten in Zuid-Korea: dit zijn de belangrijkste tafelmanieren
De Koreaanse eetcultuur is geweldig – denk aan dampende potten bibimbap, geurige kimchi en de knapperigste fried chicken die je ooit hebt geproefd. Maar aan tafel gelden er ook duidelijke regels. De belangrijkste? Wacht met eten tot de oudste aan tafel begonnen is. Leeftijd is belangrijk in Korea en de oudste persoon krijgt automatisch de meeste eer.
Wat ook typisch is: eten wordt vaak gedeeld. Midden op tafel staan allerlei schaaltjes (banchan), die je met je eetstokjes pakt. Maar: je pakt alleen wat je zelf gaat eten en je steekt nooit je stokjes rechtop in een kom rijst. Dat lijkt namelijk op een ritueel bij begrafenissen en dat wil je liever vermijden.
Als je rijst of soep eet, houd je je kommetje gewoon op tafel. Het optillen van je kommetje (zoals in Japan vaak gebeurt) is in Korea niet gebruikelijk. Wat ook niet zo netjes is: slurpen. In tegenstelling tot in sommige andere Aziatische landen, is slurpen in Korea niet per se een teken dat je geniet. Het wordt vaak zelfs als onbeleefd gezien, zeker in formele settings.
Na het eten leg je je stokjes of lepel netjes naast of op je bord, nooit in het eten. En heb je gegeten met anderen? Dan is het beleefd om iemand anders ook een drankje in te schenken – en dat doe je, jawel, weer met twee handen.
Sociaal gedrag: dit moet je weten over respect en hiërarchie
Een van de eerste dingen die je opvalt in Korea is hoe belangrijk leeftijd en hiërarchie zijn. Of het nu gaat om familie, werk of vriendschap – er is altijd een soort ongeschreven rangorde. Dat zie je terug in de taal (je spreekt iemand anders aan afhankelijk van zijn of haar leeftijd), maar ook in gedrag. Zo laat je een oudere voorgaan, houd je deuren open en neem je een afwachtende houding aan als je nieuw bent in een groep.
Ook op straat zie je dat mensen zich netjes gedragen. Luid praten in de metro? Doe maar niet. Eten of drinken terwijl je loopt? Wordt een beetje vreemd aangekeken. Affectionate zijn in het openbaar – zoals zoenen of uitgebreid knuffelen – is onder jonge stelletjes steeds normaler, maar bij oudere generaties nog steeds not done. En iemand zomaar aanraken – op de arm tikken, een schouderklopje geven – doe je pas als je echt close bent.
Krijg je een compliment? Dan is het gebruikelijk om dat bescheiden weg te lachen of te ontkennen – “oh nee joh, valt wel mee!” – in plaats van volmondig “dankjewel!” te zeggen. Nederigheid wordt in Korea als een grote deugd gezien.
Wat ook goed is om te weten: geef niet te snel kritiek, zelfs niet als je bedoelingen goed zijn. Kritiek wordt vaak indirect geuit en botheid wordt vermeden. Een open houding, met veel ruimte voor beleefdheid, wordt het meest gewaardeerd.
Cadeautjes geven: dit zijn de ongeschreven regels
Ga je bij iemand thuis op bezoek? Dan is het heel gebruikelijk om een cadeautje mee te nemen – al is het maar iets kleins. Denk aan fruit, koekjes of iets typisch uit jouw land. Net als bij het overhandigen van een kaartje of geld, geef je ook een cadeau altijd met twee handen. Het uitpakken gebeurt trouwens meestal pas ná het bezoek, niet meteen waar je bij bent.
Sommige cadeaus worden liever vermeden: scharen of messen symboliseren het doorknippen van een relatie. Rode inkt gebruiken om een naam op een kaartje te schrijven, wordt geassocieerd met dood en ongeluk. En geef je geld (bijvoorbeeld bij een bruiloft), dan stop je dat in een mooie envelop.
Toon interesse en blijf jezelf
Zuid-Koreanen zijn vaak hartelijk, nieuwsgierig en open naar buitenlanders – vooral als je zichtbaar je best doet om hun cultuur te begrijpen. Je hoeft niet perfect Koreaans te spreken of alle gewoontes foutloos toe te passen. Maar een simpele buiging, een vriendelijk “annyeonghaseyo” of een beleefde houding maakt al een wereld van verschil.
Laat je verrassen door de warme gastvrijheid, de diepte van de cultuur en de kracht van kleine gebaren. Je zult merken dat etiquette in Zuid-Korea geen belemmering is, maar juist een brug naar bijzondere ontmoetingen.
Wil je meer weten over Korea, van taal tot beauty en streetfood? AllesOverKorea.nl is jouw startpunt voor een magische reis!