Alles wat je wil weten over DMZ

De DMZ, ook wel de Koreaanse gedemilitariseerde zone genoemd, is een strook land die over het schiereiland loopt en Noord- en Zuid-Korea van elkaar scheidt. De DMZ werd aan het einde van de Koreaanse oorlog in 1953 opgericht als bufferzone tussen de twee landen en is een van de zwaarst gemilitariseerde grenzen ter wereld.

De DMZ is ongeveer 250 kilometer lang en 4 kilometer breed en loopt langs de 38e breedtegraad. Het is een niemandsland, waar geen permanente bewoners in de zone mogen wonen. Het wordt zwaar bewaakt door zowel Noord- als Zuid-Koreaanse troepen en er wordt ook gepatrouilleerd door troepen van de Verenigde Naties.

Joint Security Area (JSA)

De DMZ herbergt een aantal historische en culturele bezienswaardigheden, waaronder de Joint Security Area (JSA), de enige plek waar Noord- en Zuid-Koreaanse soldaten oog in oog staan. De JSA bevindt zich in het centrum van de DMZ en is de locatie van verschillende onderhandelingen en ontmoetingen tussen de twee Korea’s.

Toeristische attractie

Er zijn ook een aantal andere toeristische attracties binnen de DMZ, waaronder de ‘The Third Tunnel of Aggression’, die door Noord-Korea werd gegraven in een poging Zuid-Korea te infiltreren. Bezoekers kunnen ook een bezoek brengen aan het Dorasan-observatorium, dat een panoramisch uitzicht op Noord-Korea biedt, en de Dora-boerderij, een boerderij die eind jaren zeventig door Noord- en Zuid-Korea werd opgericht.

Ondanks zijn reputatie als zwaar gemilitariseerde zone, herbergt de DMZ ook een aantal natuurlijke en culturele sites die door beide Korea’s worden beschermd. Deze omvatten het Demilitarized Zone Ecological Research Institute, dat zich inzet voor het behoud van de natuurlijke habitats binnen de DMZ, en de Mount Kumgang Tourist Region, een populaire bestemming voor Zuid-Koreaanse toeristen.

Over het algemeen is de DMZ een unieke en interessante plek die een kijkje biedt in de complexe geschiedenis en politiek van het Koreaanse schiereiland. Het is een must visit bestemming voor iedereen die meer wil weten over de scheiding tussen Noord- en Zuid-Korea.

Misschien wil je dit ook lezen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *